Varför är Neymar i rätten? PSG och Brasiliens stjärna inleder Barcelona-rättsfall på anklagelser som går tillbaka till 2013

Getty bilder

Bara timmar efter att ha gjort det enda målet när Paris Saint-Germain besegrade de bittra rivalerna Olympique de Marseille med 1- i Ligue 1:s Le Classique i söndags, var Neymar i rätten i Barcelona på måndagen. Den brasilianske landslagsmannen dök upp i Barcelona tillsammans med åtta andra för att ställas inför anklagelser om bedrägeri och korruption som går tillbaka till 2013 och hans flytt från Santos till de katalanska jättarna. Neymar, enligt Reuters, tillbringade ett par timmar i domstolsbyggnaden innan han ursäktades för resten av dagen efter att ha kommit från Paris under de tidiga timmarna efter hans Parc des Princes-hjältemod.

Vi sammanfattar situationen och förklarar varför 30-åringen utreds.

Varför är Neymar i rätten?

Det brasilianska investeringsföretaget DIS ägde 40 % av Neymars rättigheter när han var en Santos-spelare. DIS hävdar att hans flytt från Brasilien until Barcelona var felaktigt värderad och underskattad. DIS driver anklagelserna mot honom och Neymar är en namngiven åtalad tillsammans med sina föräldrar, tidigare Barca-presidenter Sandro Rosell och Josep Maria Bartomeu samt representanter för båda klubbarna och Santos president Odilio Rodrigues. Reuters rapporterar att alla nio nekar till brott.

Kan Neymar bli straffad?

Anmälaren DIS sa att de kräver fem års fängelse för Neymar i torsdags. De spanska åklagarna tittar på ett tvåårigt fängelsestraff med böter på 9,8 miljoner dollar för spelaren och en femårsperiod för Barcas president Rosell vid tidpunkten för Neymars ankomst till Camp Nou 2013. Rosell avgick från tjänsten när den inledande Utredningen bekräftades med Neymars significantly som påstods ha stoppat in ett betydande belopp över den officiellt deklarerade övergångssumman.

Hur länge kunde det här pågå?

Med tanke på att Neymar är tänkt att vittna denna fredag, vilket är samma dag som hans nuvarande klubb PSG spelar borta mot AC Ajaccio på den franska ön Korsika i Ligue 1, kommer det åtminstone att gå längre än denna vecka. Det är svårt att föreställa sig att någon dom faller omedelbart och då blir det nästan säkert en överklagandeprocess. En trolig uppskattning är att vi pratar månader i motsats till dagar och veckor – möjligen längre med tanke på att detta har varit ett omtvistat ämne sedan 2014.

Kommer Neymar att hamna i fängelse?

Anklagelserna mot Neymar och de andra åtalade är allvarliga, men det är tidiga dagar. Du måste föreställa dig att någon kompromiss kommer att uppnås som innebär att DIS kompenseras och Neymar slipper fängelse, males det beror på hur händelserna utvecklas i Barcelonas domstol den här veckan och därefter. Dessutom är det Neymars pappa som påstås ha tjänat mest på den här affären och inte Neymar själv.

Leave a Comment